IT-security: De evolutie van IT-security en maatwerksoftware

IT-security is vandaag de dag meer dan ooit een topprioriteit voor bedrijven. Hackers worden steeds slimmer en cyberaanvallen komen vaker voor. Toch zien we nog steeds dat veel bedrijven security vaak vergeten of onderschatten, zeker wanneer ze software op maat laten ontwikkelen. Maar laten we eerlijk zijn: een datalek of een gehackte server kan je reputatie een flinke deuk geven en bovendien voor aanzienlijke financiële schade zorgen. Daarom is het cruciaal om van bij de start over security na te denken – niet pas wanneer het kalf al verdronken is.


Waarom maatwerksoftware?

Voor veel bedrijven klinkt ‘software op maat’ als dé oplossing om hun unieke processen en noden perfect te ondersteunen. Geen universele off-the-shelf oplossingen die niet helemaal aansluiten bij wat je nodig hebt, maar software die specifiek voor jouw bedrijf is ontworpen. Dat klinkt geweldig, en dat is het ook! Maar het betekent ook dat je een eigen verantwoordelijkheid hebt voor de beveiliging ervan. Je koopt geen kant-en-klare software van een grote speler die een gigantisch team op security heeft zitten. Kiezen voor maatwerk heeft zijn voordelen, maar ook zijn uitdagingen.


Maatwerk = minder aantrekkelijk voor hackers?

Een van de interessante aspecten van maatwerksoftware is dat het vaak minder aantrekkelijk is voor hackers. Off-the-shelf software wordt wereldwijd door duizenden bedrijven gebruikt. Als hackers daar een gat in vinden, krijgen ze potentieel toegang tot een enorme hoeveelheid waardevolle data. Bij maatwerksoftware is dat risico een stuk kleiner. Die wordt door één bedrijf gebruikt, en dat maakt het minder de moeite waard voor hackers om er energie in te steken.

Toch betekent dat niet dat je op je lauweren kan rusten. Elk bedrijf heeft gevoelige informatie, en als die wordt gelekt, kan dat een ramp betekenen. De waarde van wat je moet beveiligen – of dat nu klantgegevens, financiële data of andere bedrijfsgevoelige informatie is – bepaalt in grote mate hoever je moet gaan in je beveiliging.


De balans vinden

Het echte vraagstuk bij IT-security voor maatwerksoftware is het vinden van de juiste balans. Hoeveel moeite moet je steken in de beveiliging? Investeer je in een peperdure kluis om er honderd euro in te leggen? Waarschijnlijk niet. Maar als je waardevolle data hebt, moet je ervoor zorgen dat je beveiliging dat ook weerspiegelt. Beveiliging hoeft niet altijd duur of complex te zijn, maar ze moet wel effectief zijn.

Kortom, software op maat biedt een aantal unieke voordelen als het gaat om beveiliging, maar het vraagt ook om een weloverwogen aanpak. Je moet weten wat je precies wil beschermen en hoe waardevol dat is voor je bedrijf – en voor een hacker. Dit hoofdstuk is slechts het begin. In de volgende hoofdstukken duiken we dieper in de verschillende aspecten van IT-security en wat je als bedrijf moet doen om je maatwerksoftware veilig te houden.




IT-security: 10 geheimen van veilige software op maat: inleiding

Wil je weten hoe je maatwerksoftware echt veilig kunt maken? In deze whitepaper ontdek je de 10 cruciale stappen voor het ontwikkelen en onderhouden van beveiligde software die volledig is afgestemd op jouw bedrijfsnoden.

IT-security: Maatwerksoftware versus off-the-shelf: wat is het veiligst?

Beveiliging moet vanaf de start in software worden ingebouwd. In dit hoofdstuk ontdek je hoe ‘security by design’ werkt, waar gebruiksgemak en veiligheid hand in hand gaan, en waarom een proactieve aanpak essentieel is voor het creëren van veilige software.

IT-security: Security by design: een proactieve aanpak

Beveiliging van software hangt sterk af van de infrastructuur waarop het draait. In dit hoofdstuk leer je hoe interne en externe netwerken de veiligheid beïnvloeden en waarom een gelaagde aanpak en samenwerking tussen ontwikkelaars en IT-specialisten cruciaal zijn.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x